Over deze website

De Denkfout is ontstaan als rubriek in de Qualia, het filosofisch magazine van de Rijksuniversiteit Groningen. Ik schreef daarin over het idee dat de filosofie ooit ten einde zou komen, bijvoorbeeld. En over het idee dat het maken van een denkfout betekent dat je ongelijk hebt. Op deze website zet ik mijn inspanningen voort om denkfouten en misvattingen aan de kaak te stellen, om lezers aan het denken te zetten en om mijn eigen geest en pen te scherpen.

Ik schrijf af en toe een toegankelijk artikel over een veelgemaakte denkfout of over een drogreden uit de actualiteit. Niet om met de vinger te wijzen, maar om te benadrukken hoe feilbaar ons denken is – en om kritische zelfreflectie en bescheidenheid te stimuleren.

Verkeerde impliciete aannames, ongefundeerde gevolgtrekkingen en diverse cognitieve biases zullen de revue passeren. Drogredenen als de ad hominem, valse dichotomie, stroman en cirkelredenering zal ik eveneens bespreken, op basis van actuele voorbeelden. En ik leg alles uit – voorkennis van argumentatieanalyse of Latijnse termen is niet vereist.

Heb je onlangs een drogreden of denkfout gespot in het nieuws, op de opiniepagina’s, online of op tv? Laat het me weten! Met een goede paradox maak je me ook altijd blij.

Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe artikelen op deze website? Like dan de Facebook-pagina van De Denkfout en volg @ReinvdLaan op Twitter.

Auteur

Wie schrijft de stukken op De Denkfout? Laat ik eerst antwoorden dat het er niet toe doet. Als je gelooft wat je leest op basis van de auteur in plaats van de inhoud, dan val je al ten prooi aan een drogreden: het autoriteitsargument. Wees kritisch bij alles wat je leest. Analyseer zelf of de feiten kloppen en de argumenten redelijk zijn. Dat scheelt je alvast één denkfout.

Na deze disclaimer kan ik me voorstellen: mijn naam is Rein van der Laan. Ik studeerde filosofie en richtte mijn pijlen vooral op de logica, argumentatieanalyse en wetenschapsfilosofie. Verder heb ik een grote interesse voor wetenschap, politiek, journalistiek, duurzaamheid en morele/maatschappelijke kwesties. Het ideaal van de homo universalis spreekt me zeer aan; ik heb zelf een brede interesse en een bijna onstilbare honger naar kennis. Ik vind het ook erg leuk om mensen aan het denken te zetten en hou dan ook van een goede discussie. Uiteraard ben ik ook te vinden op LinkedIn.